שפע הטבע
Facebook
WhatsApp

כתב: איתמר ויסמן

פתיח

התמודדות עם עשבייה בשיטות אקולוגיות

מהי עישבייה:

עשבים וצמחי בר:

עשבים שוטים וצמחי בר הינם צמחים מקומייים המופעים תכופות בחלקות האדמה שלנו. אין באמת הבדל מהותי בין עשבים לצמחי בר פרט אולי להקשר נוסטלגי או רומנטי. אולי ניתן להגיד שצמחי בר הם צמחים יותר פרחוניים ופחות שתלטניים שקל לנו לחיות איתם בשלום כדוגמת החרצית, כלנית, סביון, תורמוס וכו ואילו העשבים השוטים הינם יותר אגרסיביים ופחות פרחוניים כדוגמת יבלית, סרפד, ירבוז, סעידה וכו.

העשבים אוהבים שמש ומים ובדכ יופיעו באזורים מושקים וחשופים לשמש כדוגמת גן הירק או השדה שלנו.

במאמר זה נרחיב רבות על התמודדות איתם ונבחין בין גינה ביתית לשדה יצרני/ חקלאי.

מדוע מופיעים עשבים:

אפשר לענות על שאלה זו ברמת המיקרו וברמת המאקרו. ברמת המיקרו, האדמה והאוויר מלאים בזרעים של עשבים. ככה הם מפיצים את עצמם בטבע. כך שאי אפשר באמת להיפטר מהם. העשבים ישגשגו היכן שיש אדמה חשופה, מים ובדרך כלל גם שמש. כלומר אזורים בגינה שאינם מכוסים בצמחייה יתמלאו במהרבה בעשבייה. וזה מוביל אותנו למאקרו. ברמה המערכתית, האקולוגית, תפקיד העשבייה הוא למלא חללים ולשקם אזורים מופרים. שטח לאחר בנייה, שריפה, התפרצות הר געש, כריתה מאסיבית יהפכו את השטח לעירום מצמחייה. העשבייה מסתפקת במועט ולכן תתבסס ראשונה. לאט לאט יופיעו גם שיחים, עצים וכמובן בעלי חיים. תהליך זה של שיקום טבעי בטבע נקרא סוקסציה. שהינו מעבר מחברת חלוץ (הנשלטת ע”י העשבים) ועד צמחיית השיא או היער. זה נכון בטבע וזה נכון בגינה אקולוגית ביתית.

בגינות פרטיות נרצה כמה שיותר מהר להגיע לשלב חברות השיא ולייתר את תפקיד העשבייה בתהליך. לזה נגיע בהמשך.

יתרונות העשבים:

אז כבר התחלנו לרמוז שהעשבים אינם רק צרה אלא בד”כ ברכה. ברכה לאדמה בפרט ולגינה האקולוגית בכלל. 

שינוי תכונות האדמה:

העשבים בעצם מתחילים לשנות את תכונות האדמה והביולוגיה סביבם. הם מעשירים את האדמה בסוכרים שמייצרים בתהליך הפוטוסינטזה, בהירקבם הם אף מתחחים את האדמה ומכניסים לתוכה חומר אורגני ושני אלו מושכים מגוון רב של יצורי קרקע, מחיידקים ועד חרקים ותולעים.

מניעת סחף קרקע:

העשבייה אף מונעת סחף קרקע משום שמחזיקה את רגבי האדמה הלכה למעשה ושומרת אותה דבוקה. ידעתם שיש משתלות שמוכרות שתילי יבלית לצורך שיקוף נוף ומדרונות לאחר פיתוח?

משיכה של מגוון ביולוגי:

לעשבים רבים יש ידידים רבים כמו פרפרים, דבורים וחיפושיות מעל הקרקע וביולוגיית קרקע שלמה בשורשיהם. ידעתם שפרפר חומית היבלית מתרבה רק באמצעות היבלית?

ככל שנאפשר עשבייה רבה יותר כך המגוון בגינה האקולוגית יגדל וכך המערכת שלנו תהיה יציבה ועמידה לנוכחות מזיקים או עקות.

מאכל:

רבים מהצמחים אותם אנחנו מגדירים כעשבייה הינם אכילים ואף מזינים ביותר. כשתתחילו להכירם תגלו שיש שפע של מזון גם מחוץ לערוגות הירק ואולי תצמצמו את שתילת ירקות החורף וירקות הקיץ. דוגמה לצמחים אכילים הם ירבוז, גזר קיפח, כף אווז, חוביזה, סרפד, חסת המצפן, שינן, חרדל, רגילת הגינה, חרצית, גדילן ואפילו עלי הרקפת. אפשר לקרוא על עקרונות הלקוט בכתבה אחרת שפרסמנו.

דישון טבעי:

צמחי הבר, האכילים והלא-אכילים, עשירים במינרלים, לכן אפשר להשתמש בהם לדישון הגינה שלנו. כשנותנים לצמחי הבר לגדול, ואז קוצרים אותם ומשתמשים בהם לדישון, הגינה מרוויחה בגדול. ניתן להניח אותם כחיפוי קרקע או להכין מהם משרת צמחים ולהשקות בעזרתה את הגינה. אני אוהב להכין משרה כזו מסרפדים, אכילאה וירבוז ולהשקות בעזרתה את הגינה. הכנת המשרה היא פשוטה מאוד: ממלאים חצי דלי גדול בצמחי בר, מוסיפים 15-20 ליטר מי ברז, מניחים עליהם אבן שלא יצופו, מכסים ומניחים לתסוס במשך שבועיים באזור מוצל. רצוי לערבב פעמיים ביום. לאחר שבועיים, הריח יהיה מסריח מאוד, אבל המשרה תהיה עשיר מאוד במינרלים. יש להשקות את הגינה והערוגות במיהול של 1:15 עם מים טריים.

גינה פרטית מול שדה חקלאי:

גינה אקולוגית שונה במהותה משדה יצרני. היא קטנה יותר, מגוונת יותר ואין את המתח המובנה בין יעילות ורווחיות לכמות העבודה ולכן שיטות העבודה וההתמודדות עם עשבים תהיינה שונות. בגינה האקולוגית נעבוד בצורה ידנית, ללא שימוש בכלים מכאניים או מוטוריים מתקדמים. בשדה היצרני נוכל להשתמש בשיטות טכניות יותר אותן נפרט בהמשך, שיטות שיכולות להתבצע בשטח נרחב ומסודר יותר, לדוגמה כשיש ערוגות ארוכות וזהות בגודלן.

בגינה האקולוגית נוכל לאפשר ליותר מגוון עשבייה להתבסס ואפילו לשגשג באזורים בהם אנחנו לא מגדלים ירקות כדוגמת אזורי השוליים (גדרות, מחסנים וכד)

עשבים נפוצים (רשימה מקוצרת):

כאן המקום להזכיר כמה מהעשבים הבולטים בשטח שלנו. ובכוונה בחרנו להביא את אלו שאכילים ומועילים:

שיטות להתמודדות עם עשבייה:

כאמור, בגינה הביתית האקולוגית נשתמש בטכניקות פשוטות ויעילות המתבססות על תשומת לב ונוכחות בשטח בשלבי הגינה המוקדמים. בגינות בוגרות עבודת העישוב פשוטה יותר ועל כך נדון בהמשך

שיטה 1 - הדברה כימית

נתחיל דווקא מהשיטה הכי פחות מומלצת בכדי לנקות את השולחן. שימוש בכימיקלים בכלל ובחומרי הדברה בפרט צריך להעשות כמוצא אחרון. וזאת מכיוון שרוב הכימיקלים אינם סלקטיבים וטווח הפעילות שלהם רחב. הם יכולים לגרום לנזק ישיר למערכת כולה באמצעות השמדה של מגוון צמחים ויצורים התלויים בהם וגם ליצור נשק בצורה עקיפה הבא לידי ביטוי בדילול המגוון בגינה ואף מידבורה (מלשון מדבר).

בשטחים בהם העשבייה גדלה בצורה אגרסיבית (אזור נטוש, אדמת מילוי עשירה בעשבייה שהובאה) בעצם רוצים לעשות איפוס למערכת נמליץ להשתמש בכימיקלים סלקטיבים כנגד הבעיה. 

נציין כימיקל סלקטיבי אחד בשם דגנול המשמיד רק את משפחת הדגניים כגון היבלית ודוחן הבר אולם גם יפגע בעשבוניים אהובים כגון דשא, זיף נוצה ולמון גראס. 

אם כבר לרסס אז בצורה ממוקדת וסלקטיבית. 

שיטה 2 - עישוב ידני

זוהי אולי הדרך הנפוצה ביותר לעשב עשבייה. חשוב לעשות זאת בשלבים צעירים של הצמח טרם התבססותו בקרקע וטרם תחילת פריחה והפצת זרעים בגינה.

אנו ממליצים להבחין בין עשבייה שתלטנית כגון יבלית אותה יש לעקור מהשורש לבין עשבייה פחות שתלטנית כגון ירבוז, רגילת הגינה וסרפד אותה עדיף לגזום נמוך. עשבייה זו נשאיר על הקרקע, נכין ממנה דשן או נחפה בעזרתה ערוגות. זוכרים שיש מנרלים טובים רבים בצמחים אלו?

שיטה 3 - חירמוש

זוהי השיטה הטובה ביותר להתמודד עם עשבייה בשטחים גדולים. בשיטה זו נשתמש בחרמש מוטורי ונקצץ את העשבייה בגובה נמוך. כשחוזרים על פעולה זו כמה פעמים בעונות הרטובות אנחנו מקבלים מראה טבעי של השטח ואדמה סופר פורייה. כמובן לא לשכוח להשאיר את העשבייה להתפרק על הקרקע ובכך להזינה. 

חשוב לחרמש טרם יציאת פרחים וזרעים ובכך לצמצם את כמות העשבייה בעונה הבאה. 

 

יש להקפיד להשאיר את העשבייה לאחר החרמוש כחיפוי וכהזנה לקרקע.

 

שיטה 4 - חיפויים

רבות דובר על חיפויי הקרקע ותרומתם לפוריות האדמה. תוכלו לקרא על חשיבותו בכתבה שפרסמנו בעבר.

בהקשר של דיוננו זה לחיפוי קרקע יש יכולת לעכב נביטה של עשבים.

אם בבניית אדמה פורייה נקפיד על חיפויים אורגנים שמתפרקים לקרקע כדוגמת עלים יבשים, קש ורסק גזם אז דווקא כשרוצים לעכב עשבייה עדיף להשתמש בחיפויים שאינם מתפרקים כדוגמת פלריג, שמשונית ושאר סוגי יריעות.

חיפויים אורגניים (מתכלים): כאמור אלו חיפויים שמפרקים לקרקע עם הזמן כך שמצד אחד מזינים אותה אך מצד שני לא מעכבים גדילת עשבייה לאורך זמן. אם תרצו לקבל אפקט ארוך טווח יותר אפשר לפרוס קרטונים תחת החיפוי האורגני ולחפות בשכבה משמעותית של 15-20 ס”מ ובכך לעכב יותר את צמיחת העשבים. אנחנו אוהבים לעבוד עם רסק גזם משום שמחזיק הכי הרבה זמן בשטח. 

חיפויים לא אורגניים: אלו חיפויים שנשתמש בהם בעיקר בשדה החקלאי. נפרוס יריעות על כל הערוגה ונחורר נקודתית באזורי השתילה. זהו חיפוי מאוד אפקטיבי וכמובן שניתן למחזר את היריעות למשך כמה סבבי שתילות.  ישנן יריעות מתכלות העשויות מעמילן תירס כגון יריעות ה Eco-Pack.

 

חיפוי אורגני מרסק גזם בגינה  פרטית. המומלץ ביותר להזנת הקרקע. אך לא מונע עשבייה לאורך זמן.

יריעת פלריג מחוררת בשדה. עמיד לאורך זמן. יעיל מאוד בעיכוב עשבייה.

יריעות מתכלות מתירס בשדה. מחזיקות בקושי עונה ומאתגרות בפריסתן.

שיטה 5 - שתילה צפופה

פטנט פשוט ולא מוכר כל כך זה ציפוף הצמחייה בערוגות. כאשר נשתול צפוף את שתילי הירקות שלנו נמנע מהעשבייה את משאב השמש היקר. פטנט זה נכון בעיקר לערוגות החורף אותן ניתן לצופף ופחות לערוגות הקיץ בהן אנחנו מקפידים לרווח את הגידולים. בערוגה צפופה של פטרוזליה, מנגולד או חסה נמצא מעט מאוד עשבים בין השתילים.

מישהו מזהה עשבייה בין הצמחייה בגינה שהקמנו?

מישהו מזהה עשבייה בין שתילי הכרוב והתרד? וגם אם כן, היא לא מפריעה

שיטה 6 - השקייה ממוקדת

אחד מיתרונותיה המובהקים של שיטת ההשקייה בטפטוף, פרט לחיסכון במים, זה כמובן ההשקייה הממוקדת. היכן שיבש, נמצא פחות עשבייה. ולכן המנעו מהשקייה עם צינור או בהתזה ובכך תצמצמו משמעותית את כמות העשבייה. הכנו בעבר מדריך שלם להנחת מערכת השקייה בטפטוף. מוזמנים לקרא אותו.

 

שיטה 7 - חיטוי סולארי

אמרנו שישנם זרעים רבים של עשבים באדמה, זהו בנק הזרעים הטבעי של הטבע. זרעים אלו יחכו לרטיבות (אם השקייה או גשמים) בכדי לנבוט. אם נרטיב את האדמה ולאחר מכן נכסה אותה ביריעה אטומה נגרום לעשבים לנבוט ומיד לקמול מכיוון שלא ימצאו את אור השמש. זהו תהליך פשוט ויעיל מאוד שטוב לעשותו כאשר יש שטח לא מטופל או כזה שממתין לשתילות. תזמון טוב זה שבוע עד שבועיים לפחות לפני השתילות. 

 

סיכום:

במאמר זה דנו בסיבות בגינן העשבייה מופיעה, היתרנות שלה, דרכי התמודות איתה וסקרנו שיטות שונות. ברור שיש לנקוט בשיטה שמתאימה ביותר לשטח שלכם.

השיטה הכי מומלצת לדענו, ובה אנו נוקטים כאשר אנחנו מתכננים גינה אקולוגית ומקימים גינה אקולוגית, היא ציפוף הצמחייה ושימוש בחיפוי קרקע בשלב הראשון.

לאחר התבססות הגינה, נלקחים המשאבים מהעשבייה ובראשם אור השמש. 

אנחנו מאמינים שיש לרתום את כוחות הטבע החיוביים בשביל להתמודד עם כל תופעה טבעית בגינתנו.

מישהו מזהה עישבייה בגינה בת השלוש שהקמנו?

בהצלחה עם העשבייה שלכם

רוצים שנתכנן ונקים עבורכם גינה אקולוגית עם מעט תחזוקה ומעט עשבייה?