אז אמנם עדיין חם ביום ועדיין אין גשמים, נראה לנו מוזר קצת לשתול עכשיו ירקות חורף לא?
אז זהו, שממש עכשיו זה הזמן לחדש את ערוגת הירק, לזרוע ולשתול בה את ירקות החורף.
כאן אפרט את השלבים הפשוטים שיש לעשות על מנת לקבל שפע ירקות חורף טעימים ובריאים.
הכנת האדמה
נרצה להרטיב את האדמה לרוויה. כך העישוב והתיחוח, הזריעות והשתילות יהיו יותר קלים ואנחנו בעצם מרמזים לאדמה שהגיע הזמן להתעורר שוב – כאילו הגיע כבר הגשם הראשון. לאחר מכן נרים את מערכת הטפטפות, אם יש לנו כזו, ונזיזה הצידה.
ניקוי הערוגה
נבחן את הצמחים הגדלים עכשיו באדמה – צמחי ירקות הקיץ, צמחים רב שנתיים, צמחי בר אכילים וגם כאלו שפחות רצויים.
ראשית, אם לא עשינו זאת עד עכשיו, נבחר מאילו צמחים אנחנו רוצים לשמר זרעים. מירקות הקיץ נשמר זרעים לשנה הבאה ומעשבי הבר האכילים נרצה לאסוף זרעים לחלוקה והפצה (במקום הימצאם הם כבר ידאגו להתרבות לבד, אין צורך לזרוע אותם בערוגת הירק או בשאר הגינה).
לאחר מכן נחליט אילו צמחים נשארים ואילו יוצאים מהערוגה. את הצמחים הרב שנתיים, כגון הקייל, הארטישוק והאספרג נשאיר כמובן אבל נגזום אותם אם יש צורך בכדי שיוכלו להתחדש ולהמשיך לתת תנובה כל השנה.
גם מצמחי ירקות הקיץ אפשר להשאיר את השתילים שנראים עדיין חיוניים ולא התייבשו, אולי יש סיכוי שחלקם ישרדו את החורף ויתחדשו בשנה הבאה (תלוי בטמפרטורות במקום מגורייכם). העניין הוא שכמה שנשאיר יותר צמחים יהיה יותר קשה לתחח, לכן זה שיקול של כמה חשוב לנו לשמר את הצמחים הקיימים לעומת כמה זמן אנחנו רוצים להשקיע בהכנות. את כל שאר הצמחים נעקור: את הצמחים שהתייבשו ואת צמחי הבר. במיוחד נקפיד לעקור מהשורש את צמחי הבר השתלטנים שאינם רצויים בגינה, כגון הסעידה והיבלית, או כאלו שכן מועילים בגינה ואכילים אך משתלטים מאוד, כגון הריג’לה והנענע, שאת אוכלוסייתם אפשר לדלל.
תיחוח
שלב זה דרוש רק אם האדמה דחוסה מאוד, למשל אם לא תיחחנו אותה זמן מה או שהיא התייבשה והתקשתה מאוד. לתיחוח נשתמש בקלשון, אותו נחדיר לעומק 20 הסנטימטרים העליונים של הערוגה ונפתח סדקי אוורור שיחדירו חמצן לעומק ויעוררו את האדמה לחיים. זה גם יקל בהמשך על השורשים שיצמחו להעמיק.
הוספת קומפוסט/דשן
נפזר על הערוגה קומפוסט או דשן איכותיים וכמה שיותר טבעיים. קומפוסט הינו עדיף בעיני משום שהוא גם בונה קרקע, כלומר מוסיף נפח לערוגה, וגם מדשן אותה בצורה מתונה בחומר אורגני עשיר, מאוורר ובעל יכולת ניקוז טובה. את הקומפוסט נערבב עם האדמה העילית בעזרת את/מעדר או אפילו אם מתאפשר עם הידיים – הכי כיף! קומפוסט מאוזן ואיכותי אפשר להוסיף לערוגה באיזו כמות שנרצה. אפשר לקנות קומפוסט מוכן או להכין בעצמינו.
אם אין באפשרותנו להוסיף קומפוסט או שנפח הערוגה גדול דיו, או אם הוספנו קומפוסט לערוגה ממש לא מזמן, ניתן להוסיף במקום קומפוסט דשן טבעי ואקולוגי העשוי ממיצויים של צמחים מתווכים (צמחים שאוגרים בעליהם כמות גדולה יחסית של מינרלים באמצעות מערכות השורשים הענפות שלהם או באמצעות מסלולים מטבוליים יעילים, לכתבה על צמחים מתווכים). את הדשן נוסיף רק לאחר שלב הזריעות והשתילות. יש לדלל אותו במים (היחסים תלויים בסוג הדשן) ולהשקות איתו את הערוגה.
שיטוח הערוגה
נשטח את המפלס העליון של הערוגה בצורה שווה ואופקית. ניתן להשתמש במקל או משטח ישר לעזר, או בכלי עבודה כמו מגרפה. פני הערוגה, עליה מונחת ההשקיה, יקבעו לאן יזרמו מי ההשקיה, ואנו רוצים שכמה שיותר מים יגיעו לצמחים שלנו ולא יזרמו לצידי הערוגות ויתבזבזו.
החזרת ההשקיה
נחזיר את מערכת הטפטפות למקומה, נקבע אותה חזרה לאדמה בצורה מתוחה וקרובה לקרקע ונזרים את המים בצינורות בכדי לבדוק שאין נזילות/פיצוצים, שכל הטפטפות עובדות וגם בכדי לתת השקיה נוספת לפני הזריעות והשתילות. אם יש נזילה/פיצוץ ניתן לחתוך את הקטע הפגום ולחבר אליו חתיכת צינור חדשה בעזרת מחברי שן.
זריעה/שתילה
ירקות חורף שנעדיף לזרוע ישירות בערוגה הם צמחים עם שורשים שיפודיים (גזר, קולורבי, סלרי, צנון וצנונית, שומר), צמחים עם זרעים קטנים (חסה, כרישה, מנגולד, בק-צ’וי), צמחים שגדלים בצרורות (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עירית). גם פקעות ובצלים נטמון הישר באדמה (שום, בצל, תפ”א, כרישה).
ירקות חורף שנעדיף לשתול הם צמחים שקשה להנביט ואז העדיפות היא לזרוע אותם במגשי הנבטה, להעלאת סיכויי ההנבטה.
בנוסף כדאי להנביט מבעוד מועד צמחים שלוקח להם הרבה זמן לנבוט וכך הם יהיו מוכנים בזמן לשתילה. למשל סלק, ברוקולי, כרוב לבן ואדום.
ומה בדבר מרווחי שתילה וזריעה? בגדול אם מדובר בצמח גדול, למשל כרובית, ניתן לה את הספייס שהיא צריכה להתפתח, נשים צמח בודד ליד טפטפת. אם מדובר בצרורות כמו פטרוזיליה נזרע אותם בצפיפות רבה. נעדיף לכסות את כל פני הערוגה בירקות חורף וכך יגדלו בערוגה פחות עשבים לא רצויים.
רשימות מלאות של ירקות לזריעה ושתילה לפי עונות ומרווחי שתילה ניתן למצוא ברחבי הרשת.
כמו כן נרצה לזרוע ולשתול בתוך הערוגה או מסביבה תבלינים, צמחי בר ותועלת שיזמנו מאביקים וטורפים טבעיים לגינה וכן ידחו מזיקים.
רשימה חלקית של צמחים מועילים כאלו שניתן לזרוע ולשתול בעונה זו: פרג, חרצית, אזוב (זעתר), רוזמרין, שיבא, מליסה, רשד, ציפורני החתול (קלנדולה) ולוע הארי.
טיפ נחמד: תות שדה מוציא הרבה שלוחות שמשרישות מהר, אותן אפשר לנתק מצמח האם שנשתל בעונה הקודמת והנה יש לנו שתילים מוכנים לעונה הנוכחית.
חיפוי
נפזר על הערוגה חיפוי של עלים יבשים. החיפוי נועד להפחית אידוי מים, להגן על שכבת האדמה העליונה מהשמש, ובבוא הגשמים לרכך את נפילת הטיפות על האדמה ולמנוע את חשיפת הזרעים. החיפוי הוא חומר אורגני שעם הזמן יתפרק גם הוא ויזין את הצמחים.
יד על דופק ההשקיה עד לגשמים
בסיום הכנת הערוגה, הזריעות והשתילות, נשקה את האדמה לרוויה, במיוחד סביב הצמחים החדשים. זרעים צריכים לחות מתמדת של האדמה עד לנביטה, וגם שתילים צעירים צריכים מים זמינים בקרבת השורשים עד לקליטתם בביתם החדש. יותר מידי מים יכולים לגרום ריקבון לכן הזהרו מעודף השקיה. כלל האצבע תמיד עובד – החדירו את האצבע לאדמה ליד הצמחים ובדקו האם נדבקו אליה פירורי אדמה. אם כן היא לחה מספיק, אין צורך להשקות. אם לא, כמובן להשקות כנדרש.
שמרו על עצמכם ועל גופכם
נעלו נעליים סגורות כשהנכם עובדים עם כלי עבודה מסוכנים או באזורי מחבוא של חיות בר, לבשו הגנה מהשמש ושתו מים לרוויה.
עבדו בתשומת לב לגופכם, מתחו את השרירים מפעם לפעם וכמובן תהנו מהעשייה הברוכה.
האם נהניתם מהכתבה? האם היא תרמה לכם? נשמח לשמוע!
ואם הכתבה הזו רק פתחה לכם את העיניים ועשתה לכם חשק לעוד,
מוזמנים להצטרף אלינו לקורסים מעשיים מעמיקים וחווייתיים בגינון אקולוגי וגידול ירקות.