שפע הטבע

גינה, גוף ונפש – איך עבודה בגינה משפרת לנו את איכות החיים?

כשאנחנו חושבים על עבודה בגינה, חלקנו רואים זאת כמטלה, חלקנו כהנאה, חלקנו כאתגר... המשותף לכולם הוא שכולנו רוצים גינה בריאה ירוקה ושופעת תנובה, וכמובן שכולנו רוצים גם בריאות פיזית ונפשית. איך כל אלו מתחברים?
Facebook
WhatsApp

כשאנחנו חושבים על עבודה בגינה, חלקנו רואים זאת כמטלה, חלקנו כהנאה, חלקנו כאתגר… המשותף לכולם הוא שכולנו רוצים גינה בריאה ירוקה ושופעת תנובה, וכמובן שכולנו רוצים גם בריאות פיזית ונפשית. איך כל אלו מתחברים?

תלמידים בקורס היסודות לומדים ומתחברים 🙂

תכנון הגינה, הקמת ערוגות, זריעה ושתילה, חיפוי ועישוב, קטיף וגיזום, השקיה והדליה, הן רק חלק מהפעולות הנעשות בגינה. אפשר לעשות כל אחת מהן בתשומת לב, בשמחה וחיוביות והן מאפשרות לנו להתחבר לגינה בכל הרבדים.
עבודה בגינה מועילה לשרירים ולמצב הרוח, למערכת החיסונית ולבריאות הנפשית, שורפת קלוריות, מחטבת את הגוף ומחדדת את המוח.

אפילו סחיבת שק קומפוסט אפשר לראות בה כאימון לשרירים. הרמת השק בתנוחת כריעה עם גוו ישר וסחיבה נכונה יכולות לתרגל ולחזק את השרירים לא פחות מאימון פילאטיס!

משתתפים בקורס שלנו בונים ערוגות שבהן יזרעו וישתלו במהלך הקורס. תום המשתתף הצעיר מדגים תנוחת עבודה נכונה.

באמצעות שימוש בגינון טבעי אנו יכולים ליצור סביבה תומכת חיים בריאים.
טיוב וחיפוי הקרקע שומר על המגוון הביולוגי שבה ומלמד גם אותנו איך לשמור על גופנו ועל המגוון הביולוגי שבו.
עם הזמן הגוף מתחזק והעבודה נעשית קלה יותר בגינה. הגינה לומדת להתחדש ולאזן את עצמה, כך שנצטרך להשקיע בה פחות אנרגיות עם הזמן, והצמחים והאדמה יחזירו לנו בהרבה אנרגיות חדשות.
ייצור עצמי של קומפוסט ודשנים, איסוף זרעים ויצירת שתילים יוצרים הרגשת מסוגלות שאין כמותה ומעודדים אותנו להצליח גם בתחומים אחרים בחיים.
העבודה בגינה יכולה להיות מרגשת ומעוררת, מהנה ומוצלחת. לגדל בעצמינו את האוכל שלנו נותן תחושת הצלחה וביטחון תזונתי. כך גם הגינה משתפרת עם השנים וגם אנחנו 🙂

משתתפות בקורס עובדות וזורעות יחדיו בערוגת הירק

טיפים לעבודה נכונה ומהנה בגינה:
בבואנו לנקות את הגינה מעשבים או לעשות כל פעולה אחרת נחשוב על מה רצוננו לעשות מנקודת מבט מדיטטיבית – העישוב הוא רק דרך בשבילנו להיכנס ל”זון”, להיות קשובים לגוף שלנו ולאיך אנו מתנהלים איתו תוך כדי הפעולות שאנו עושים, להתרכז בכאן ועכשיו, צמח צמח. כך לא רק הגינה תתנקה בלי משים, אלא גם הראש.
במקום לגשת לעישובים ושתילות בגב כפוף וצוואר מאומץ, אפשר להפוך את המשימות למניבות אף יותר ולהשתמש בגוף נכון תוך כדי פעולות אלו, לעבוד בכריעה עם גב ישר, להיעמד מפעם לפעם ולמתוח איברים.
בעודנו ניגשים לגיזום או קטיף, ננסה למתוח את ידינו קצת מעבר לנדרש ולמצוא תנוחות שנעים לנו לעבוד בהן, ולא לשכוח גם להתנוענע.

מתנוענעים יחד בקורס השנתי בשיעור גיזום עצים עם תמנע שוער

אני אוהבת וממליצה לעיתים לשמוע מוזיקה נעימה או פודקאסט מעניין תוך כדי העבודה בגינה. זה מוסיף עניין ומעביר את הזמן ואפשר גם לרקוד תוך כדי 🙂 בנוסף הפעילות הפיזית מפקסת אותנו ועוזרת לנו להיות בהקשבה למה שאנו שומעים.
עבדו עם לבוש מתאים – כובע ומשקפי שמש, בגדים ארוכים ואווריריים להגנה מהשמש, נעליים נוחות להגנה על הרגליים בזמן עבודה עם כלי הגינה ולהגנה מעקיצות ונשיכות של חרקים.

כך אני אוהבת לעבוד בשדה החקלאי שלנו: כובע, חולצה ארוכה ואוורירית נגד השמש, מכנס ארוך ונעליים סגורות

גם לעבוד בגינה ברגליים יחפות זה תענוג שחייבים לנסות, בתשומת לב ובהנאה, להרגיש את האדמה מתחת לכפות הרגליים שלנו, להתחבר ולהתקרקע.
דאגו שיהיו לכם כלי עבודה ייעודיים ונוחים – לא תאמינו כמה זה יכול להקל על העבודה ולתת לכם מוטיבציה לגשת בשמחה לעבודה בגינה.

 

השקעת הזמן בגינה היא כמו השקעת זמן בילד שילדנו וגידלנו. מאוד כיף לראות ולקטוף את פירות המאמץ וההשקעה. מה יותר קסום מלראות זרע שהופך לצמח ומניב פירות טעימים וזרעים להמשכיות? ומילד ששותל וזורע ירקות בערוגה בהתלהבות ושמחה ולומד את פלאי החיים?

אני ואיתמר מתכוננים לבואם של משתתפי קורס חדש

ואיך בריאות האדמה קשורה בקשר ישיר לבריאות הפיזית והנפשית שלנו ושל ילדינו?
בעבודה עם אדמה בריאה אנו וילדינו נחשפים למגוון גדול של פטריות וחיידקים טובים.
חוקרים מסכימים על העובדה שחשיפת ילדים לחיידקים, אדמה ובעלי חיים יכולה לחזק ולשפר את המערכת החיסונית שלהם.

משתתף בקורס שהביא עימו את בנו הקטן להתחבר לאדמה ולצמחים

כיום רופאים ממליצים לאנשים הסובלים מחרדות ודיכאון לעשות פעילויות חוץ כמו גינון.
ומה לגבי נשים מעל גיל 50 שדואגות לצפיפות העצם שלהן? חוקרים בארקנסו מצאו כי עבודה בחצר יעילה להגברת צפיפות העצם יותר משחייה או ריצה קלה!

ומה לגבי חיזוק התקשורת והקשרים הבינאישיים? עבודה בגינה יכולה לתרום רבות לכך. פעילות משותפת בגינה עם הילדים, המשפחה והחברים יכולה לשמש כבילוי נהדר, מפיגה מתחים, מחזקת את הקשרים הבינאישיים ותורמת להרגשת שייכות ומשמעות.

ראו הוזהרתם! שהייה בסביבה ירוקה עשויה לשפר את מצב הרוח מהר מאוד!
כשאנו עובדים בגינה אנו מוקפים בצבע ירוק מכל עבר. הצבע הירוק מסמל התחדשות וצמיחה, מעודד חיוביות, משדר לגופנו רוגע ורעננות וממלא אותנו בתקווה, שמחה ואנרגיות טובות.

ירוק בעיניים

אז מה היה לנו פה?
הגינה מעניקה לנו מכל טוב, תנובה של מזון טבעי, תבלין, רפואה בריאות פיזית ונפשית.
יש לכם עוד רעיונות למה הגינה טובה לנו? נשמח לשמוע בתגובות או במייל חוזר 🙂

ואם תרצו ללמוד עוד על איך לטפח גינה נהדרת תוך כדי הנאה, עניין, למידה דרך עשייה, חיבור לאנשים והרגשת עצמאות ומסוגלות, מוזמנים להצטרף לקורסים שלנו בגינון אקולוגי, לייצר לכם גן עדן טבעי, ללמוד לגדל ירקות ולגדול בעצמיכם.

שלכם, נורית.