גינת עציצים – כיצד להתחיל

Facebook
WhatsApp

טיפים להקמת גינת עציצים

בסביבה העירונית שלנו כבר קשה לראות זרע נובט, ניצן שמתפתח לפרח, דבורה שמתיישבת על עלי כותרת או את טל הבוקר נח על עלה הכרוב. ריחות העיר וריחות הבית (של מכונת הכביסה או של שמפו הרצפה) מקשים עלינו להריח את הטבע סביבנו, הקירות והמרפסות מקשים עלינו לראות את רעננות הטבע, והאריזות והמקרר מקשים עלינו לחוש בטעמה של חסה טרייה.

בעיר קשה למצוא חלקת אדמה לגדל עליה, אולם מי לא רוצה גינת ירק ונוי מניבה ופרחונית, קלה לתחזוקה ועמידה?

איך נכניס את ריחות ורעננות הטבע הביתה או נלמד את ילדינו את טעמה של חסה פריכה או ריחו של בזיליקום טרי?

אז מה אם אין לנו גינה  אלא רק  מרפסת או חלון גדול, זה אפשרי ואפילו כיף.

 בעציצים, כמו בגינה, השאיפה היא ליצור מערכת קלה לתחזוקה, שמקיימת את עצמה ככל הניתן, לכן, כשאנו מתחילים לתכנן את גינת העציצים שלנו,  כדאי להבין את העקרונות הבסיסיים.

תכנון

תכנון מושכל של גינת העציצים על בסיס היכרות עם הסביבה בה תקום. היכן נרצה למקם אותם? האם יש חשיפה מספקת לשמש? כמה שעות ביום? האם האזור חשוף לגשמים או קרה בחורף? מה הייעוד של גינת העציצים – נוי? תנובת ירק?

בחירת גודל מיכל

בעציצים בניגוד לערוגה יש שטח מוגבל, ועוד יותר קריטי – עומק קטן. נסו להציב מיכלים גדולים ככל האפשר שעומקם כ 40 ס"מ. במיכלים כאלו ניתן לגדל צמחים עם בית שורש גדול כמו צמחי תבלין, ירקות גדולים כגון עגבניה ופלפל ואף עצים קטנים כגון ליים, תפוז סיני וגויאבה תותית. בעציצים בעומק 20 ס"מ אפשר לגדל פרחים או ירקות עם בית שורש קטן כגון חסה, פטרוזליה, בצל וצנוניות.

אדנית אידיאלית לגן ירק 1.5X1X0.5 מ'

פרופיל השקייה

שימוש בטפטפות מייתר את הצורך לזכור להשקות, חוסך הרבה כאבי ראש ומייצב את המערכת. אם מערכת השקיה לא זמינה, נסו להשקות בצורה סדירה. מומלץ בעונות היבשות פעמיים ביום לכמה דקות בודדות. מחשב השקיה פשוט עולה כ-350ש"ח. בקבוק 1.5 ליטר עם חרירים בתחתיתו יכול לשמש כמזלף מאולתר ועלותו 0 ש"ח.

ניקוז

הניקוז חשוב מאוד משני אספקטים. אחד, לא לגרום לרטיבות יתר וריקבון באזור בית השורש. ושנית, אם מתחתיכם יש בית אז טפטפוף יום יומי מהעציצים יסתיים סביר להניח ברטיבות בקומה שמתחת. לכן חשוב במצב שיש שכן מלמטה, להניח תחתיות תחת העציצים, ובמקרה של אדניות לבנות אותן כך שיש פתח ניקוז בחלקן התחתון ממנו יוצא צינור אל מערכת הניקוז של הגג או המרפסת. באדניות עמוקות וגדולות מומלץ לשים טוף גס בשכבה של כמה ס"מ, ואף כמה אבנים גדולות יותר ליד פתח הניקוז בכדי למנוע סתימה  שלו.

הקמת גינת מיכלים בתל-אביב. תחתית המיכלים חוררה ושכבת טוף הונחה.

בחירת מצע

בעציצים איננו משתמשים באדמה משום שזו אינה מתנהגת טוב בנפחים קטנים. שורשי הצמח שלנו צריכים לחות ואיוורור בו זמנית, והדרך הטובה ביותר לספק להם את תנאים אלו היא באמצעות שימוש במצע גן מוכן. מצע זה מבוסס על סיבי קוקוס, כבול, קומפוסט ולעיתים דשן בשחרור איטי (ידוע גם כאוסמוקוט). העדפה היא לרכוש מצעים אורגניים ללא דשן כימי בתוכם אך לא תמיד הם בנמצא. אם תרצו להכין לבד מצע שתילה השתמשו באדמה מקומית כלשהי, טוף דק והומוס מוצק (או רקב שאספתם ביער) ביחס של 1:1:1.

דישון עציצים

משום הנפח הקטן והתעייפות המצע, יש צורך להקפיד על דישון העציצים. אם יש לכם משאבת דישון (מדשנת) אז מצויין. היא מאוד ממלצת לגינת עציצים ותוכלו להפעילה אחת לכמה שבועות לכמה ימים. אם אין לכם, פשוט הזליפו על העציצים דשן בתדישות דומה. כמה בדיוק? זה עניין של אינטואיציה (העציצים לא צומחים) או ריתמוס שאתם קובעים (נגיד, תחילת כל חודש לכמה ימים). הדשנים האורגניים המועדפים הם נוגרו, הומוס נוזלי, EM יבולים, דשן סרפדים שהכנתם לבד ו-KF30. את כולם ניתן למצוא במשתלות. ניתן גם להוסיף הומוס מוצק מדי פעם כתחליף לדשן.

רענון עציצים

כאמור, המצעים מתעייפים עם הזמן. הם נדחסים ושוקעים, מאבדים מהאווריריות שלהם והיכולת לאחוז מים. מכירים את זה שאתם משקים את העציץ והמים בורחים מהצד? מה שיש לעשות זה אחת לשנה להוציא מצע ישן (כ50%) ולהחליפו בחדש. את המצע החדש יש להוסיף מתחת לשורש לאחר שליפת הצמח מהעציץ ולא לכסות את הגבעול עם המצע. זו הזדמנות טובה להקטין את נפח השורשים באמצעות גיזום קל.

ריענון גינת מיכלים בגן ילדים בחיפה

מרחק שתילה מתאים

בעציצים אנחנו נוהגים לצופף בגלל מגבלת המקום. יחד עם זאת, התאימו את המרווחים בין הצמחים לגודל אליו יגיעו הצמחים או לפחות ל 75% מגודלם הסופי (ניתן כמובן לגזום צמחי תבלין). כלל אצבע: בצליים צריכים כ-10 ס"מ מסביבם, חסות כ20 ס"מ, כרוביים כ-40 ס"מ וצמחי תבלין גדולים כ40 ס"מ. יש טבלאות שתילה נוחות באינטרנט בהן ניתן להעזר. אפשר לשחק עם מישורי גדילה: קורנית נמוכה ומתפשטת ואילו למון גראס צר וגבוהה ולכן אפשר לשתול את שניהם בסמיכות.

שימוש בצמחים רב-שנתיים

צמחים רב-שנתיים דורשים פחות תחזוקה מאשר צמחים שיש לזרוע/להנביט ולשתול כל שנה מחדש. לרב-שנתיים גם יש שורשים חזקים יותר, כך שהם דורשים פחות השקיה ובכלל הם עמידים יותר למזיקים ועקות. פרט לצמחי התבלין, יש גם ירקות רב-שנתיים המתאימים למיכלים, כגון תרד ניוזילנדי, תות גינה, עירית, פלפל ועוד

חיפוי קרקע

חיפוי עלים נותן מראה טבעי יותר. ראו כמה צפוץ הירקות שתולים

רלוונטי בעציצים? כשאנחנו עובדים עם קרקע אז חיפוי הוא הפרקטיקה הבסיסית ביותר בכדי לשמור על האדמה: על הלחות שבה, על החיים שבה, להקטין קרינה ואידוי ולשמש בית גידול ליצורים מועילים. ובעציצים? יש תועלת אך מיכוון שזוהי מערכת לא טבעית אז האפקט של החיפוי הוא פחות משמעותי. אכן, גם בעציצים חיפוי יצמצם אידוי מים אך לדעתי, הפן האסתטי הוא החשוב. חיפוי באמצעות שבבי (רסק) עץ, קליפות אגוזים, סיבי קוקוס או עלים יבשים נותן מראה טבעי יותר.

עיצוב

כאן השמיים הם הגבול. נסו להשתמש במיכלים מחומרים ממוחזרים כגון קופסאות שימורים גדולות, חביות, כיורים.  שחקו עם הגובה של גינת העציצים. העמידו אותם על גדמי עץ בגבהים שונים, על שרפרפים ושולחנות, על בלוקים ועוד.

בכל עציץ ניתן לשתול כמה סוגי צמחים ולשחק עם הגובה והמרקם של הצמחייה.

בהצלחה עם גינת העציצים שלכם….

רוצים לבוא וללמוד להקים איתנו גינה בת קיימא בעציצים או בקרקע? פרטים


לפרטים נוספים