שפע הטבע

צמחי-בר בגינון ובחקלאות – החוליה החסרה?

Facebook
WhatsApp

צמח שוטה / דורית ויסמן

מַה תַּעֲשִׂי כְּשֶׁתְּגַלִּי יוֹם אֶחָד

שֶׁהַצֶּמַח

שֶׁהִשְׁקֵית וְזִבַּלְתְּ וְטִפַּחְתְּ יוֹם יוֹם

בִּדְלִי הַפַּח

הוּא צֶמַח בָּר

שׁוֹטֶה

עֶשֶׂב רַע

 

לא ניתן להפריז בחשיבותם של צמחי הבר בגינון הביתי, בחקלאות התעשייתית ובגינון הציבורי.

חשוב לזכור, שצמחי הבר הם התושבים המקומיים של הארץ, הם אלו שהיו כאן לפנינו וכנראה שיהיו כאן אחרינו, הם אלו שמתאימים לאקלים הארץ בצורה המיטבית. אולם בפועל, צמחי הנוי והמאכל המתורבתים, הדיירים החדשים בשכונה, דוחקים את רגלי התושבים הוותיקים הצידה, ובכך מפֵרים את האיזון שהיה קיים כאן דורי-דורות.  ולכן, יש חשיבות להשתמש בצמחי הבר, ככל האפשר, במערכות חקלאיות –  פרקטיקה שכבר מאומצת בגינון הטבעי או האקולוגי. בואו נסתכל על היתרונות הגדולים של שילוב צמחי בר במערכות חקלאיות.

עמידות:

צמחי הבר המקומיים מותאמים יותר לאקלים ולתנאי הסביבה של אזורם. הם הסתגלו לאורך דורי-דורות לתנאים אלו ולעקות שנפוצות בו, כגון חמסין או מכות קור. הם יודעים לקיים יחסי גומלין עם אורגניזמים שונים שנמצאים בסביבתם ובכך ליצור מערכות יחסים שמחזקות את המערכת האקולוגית ויציבותה. בנוסף, יש להם מערכות חיסון חזקות, שמאפשרות להם להתגונן בצורה יעילה מפני תקיפות של מזיקים שונים.

guild 2

מגוון ביולוגי:

אפשר להסתכל על אספקט זה משני צדדים. האחד, שילוב צמחי בר בגינה מעשיר את מגוון הצמחים בגינה, מה שכבר הזכרנו, ומחזק את המערכת האקולוגית שנוצרה. האספקט השני הוא, שצמחי הבר מושכים בעלי-חיים מקומיים שונים כגון חרקים, ציפורים ומיקרואורגניזמים כך שמגוון בעלי-החיים בשטח גדל. כלל אצבע הוא, שמערכת בעלת מגוון ביולוגי רב תהיה יציבה יותר ועמידה יותר לשינויי מזג אוויר או כנגד התקפות מזיקים מאשר מערכות בעלות מגוון ביולוגי דל או מונוקלטורה (מערכת של גידול יחיד, כמו רוב השדות החקלאיים כיום). כאשר המגוון גדול, קשה לדמיין מצב שמזיק יפגע בכל סוגי הצמחים השונים בבת אחת.

צמחי בר בגינון

אכילים:

רבים מצמחי הבר, גם כאלו שאנו רואים בהם עשבים שוטים, הינם אכילים. ולכן שילוב של צמחי בר בגינה, מעשיר את התפריט שלנו ומגדיל את הערכים התזונתיים שבו. בד”כ צמחי הבר האכילים יהיו עשירים במינרלים חיוניים. דוגמא לצמחים אכילים הם החוביזה, חוטמית זיפנית, גדילן, כף-אווז, סרפד, מרוות ירושלים, רגילת הגינה, חרדל, חרצית, ועוד הרבה נוספים. שילובם בגינה יעשיר את התפריט בשלל טעמים חדשים ומרעננים.

צמחי בר אכילים

דישון טבעי:

צמחי הבר, האכילים והלא-אכילים, עשירים במינרלים ולכן אפשר להשתמש בהם לדישון הגינה שלנו. כשנותנים לצמחי הבר לגדול, ואז קוצרים אותם ומשתמשים בהם לדישון, הגינה מרוויחה בגדול. ניתן להניח אותם כחיפוי קרקע או להכין מהם משרה צמחים ולהשקות בעזרתו את הגינה. אני אוהב להכין משרה כזה מסרפדים, אכילאה וירבוז ולהשקות בעזרתו את הגינה. הכנת המשרה היא פשוטה מאוד: ממלאים חצי דלי גדול בצמחי בר, מוסיפים 15-20 ליטר מי ברז, מניחים עליהם אבן שלא יצופו, מכסים ומניחים לתסוס במשך שבועיים באזור מוצל. רצוי לערבב פעמיים ביום. לאחר שבועיים, הריח יהיה מסריח מאוד, אבל המשרה יהיה עשיר מאוד במינרלים. יש להשקות את הגינה והערוגות במיהול של 1:15 עם מים טריים.

הדברה ביולוגית:

בואו אגלה לכם את אחד מסודות המקצוע שלי. הוא כל כך פשוט ויעיל, שחברות הכימיקליים לא רוצות שתדעו אותו.

הדברה ביולוגית היא בעצם היכולת שלנו להשתמש בכוחות הוויסות של הטבע עצמו. כשיש מזיק שמתרבה, באופן תקין וטבעי, מגיע ומתרבה גם האוייב הטבעי שלו. לכן בטבע קשה למצוא טפילים שמתרבים ללא ריסון. בכדי שתמיד יהיה בסביבה שלנו בנק של טורפים ומדבירים ביולוגיים, יש לדאוג שתהיה בגינה שלנו חלקה קטנה של אזור בר. וכך, אם מזיק כמו אקרית תתרבה בגינתנו התוצאה בגינה עם צמחי בר וללא צמחי בר תהיה שונה. בגינה בה אין צמחי בר, האקרית תתרבה ותתרבה, עד שלא תהיה ברירה ותפנו לחפש חומרי הדברה כימיים. ואילו בגינה בה יש צמחיית בר שופעת או שהגינה נמצאת ליד שדה בור, הטורפים הטבעיים יגיעו בעצמם ויווסתו את אוכלוסיית האקריות.

זווית נוספת להדברה הביולוגית היא שלעיתים המזיקים אוהבים לסעוד את ליבם דווקא בצמחי הבר (טעימים, אמרנו?). וכך, בעצם, יש הסתברות שהמזיקים לא יתקפו את שתילי הירקות שלכם, ויסתפקו בלעיסת עלי החוביזה או כף-אווז.

מושית

אחרית דבר

אז איך מנהלים את צמחי הבר בגינה? האם נותנים להם להשתלט ולגדול בכל מקום? האם אין כאן פגיעה אסתטית?

אתן לכם להתנסות בעצמכם בשילוב צמחי בר בגינה ולענות על שאלות אלו בעצמכם.

רק אומר, שאני אוהב את צמחיית הבר כולה, גם זו שחסרת פריחה והדר. אני דואג לשמור אזור בר בגינה, בו אני לא נוגע ושותל, בו צמחיית הבר ואיתה החרקים המקומיים מתיישבים בגינתי, ונהנים מאותם מטעמים שאני מעניק לצמחי התרבות. כמובן שאני מאפשר לצמחיית הבר לגדול בין הערוגות ולעיתים אף בתוכן.

אני מאמין שצמחיית בר ושילובה בגינה היא החולייה החסרה בין הגינון והחקלאות כיום, לגינון וחקלאות טבעיים ואקולוגיים יותר. שימוש נכון בצמחיית הבר ובראש ובראשונה היכרות שלה, יפחית את הצורך להשתמש בריסוסים ודשנים כימיים ויגדיל את פוריות האדמה.

בהצלחה

 

על הכותב:

איתמר ויסמן משפע הטבע, מתמחה בגינון אקולוגי ויצירה של מערכות הרמוניות וטבעיות על פי רוח הפרמקלצ’ר.

לפרטים ויצירת קשר: info@homeagriculture.org

אתר: שפע הטבע

קבוצת פייסבוק: איתמר ויסמן: גינון בר קיימא

קבלו במתנה את מדריך עשרת הצעדים להקמת גינה טבעית של איתמר ויסמן.

הירשמו לקורס הגינון האקולוגי הייחודי שנפתח לאחר סוכות. בקורס נדבר על נושאים רבים כמו הדברה ביולוגית, שילוב צמחיה בכלל וצמחי בר בפרט בגינה, עבודה עם חיידקים מועילים ועוד. פרטים בקישור.

קורס גינה בת קיימא