שפע הטבע

איך להקים גינת ירק בתוך עציץ? שתילה נכונה בעציץ או אדנית

Facebook
WhatsApp

בעציץ, כמו בגינה, השאיפה היא ליצור מערכת יציבה, שמקיימת את עצמה ככל הניתן. ויש פחות צורך לדשן, לרסס נגד מזיקים ואף להשקות. לכן, כשאנו מתחילים לתכנן את הגינה הטבעית ובת הקיימא שלנו בעציץ, כדאי להבין את העקרונות הבסיסיים שמתקיימים בטבע:

  • רבגוניות
  • רב-שנתיות
  • התחדשות
  • יחסי גומלין בין רכיבי המערכת.

קדימה, לעבודה. בואו נתחיל בהקמת גינת הירק בעציץ:

אבל לפני שאשכח, ניתן לקבל מדריך שהכנתי להקמת גינת עציצים בקישור זה.

מיקום העציץ. מיקום נכון הוא הבסיס, מכיוון שרוב צמחי המאכל ישמחו לארבע עד שש שעות שמש ישירה ביום לפחות. יש לכם פחות מכך? לא נורא, ישנם צמחים שמסתדרים עם פחות: כורכום, ג’ינג’ר, הל, גרגר הנחלים, כרפס ביצות, תרד מלאבר, דובדבן היהודים וגם עצים קטנים: גויאבה תותית, פפאיה, קרמבולה, לימון ננסי, מורינגה, גוג׳י ברי. שלב התכנון חשוב להצלחה. שרטטו את מיקום העציץ, כיוון השמש ומה תשתלו בה.

גודל העציץ. בעציץ, בניגוד לערוגה, אנחנו מוגבלים בשטח ובעומק. נסו להציב עציץ גדולה ככל האפשר ועם לפחות 20 ס”מ גובה אדמה לגידול עלים לסלט, 30 ס”מ לגידול צמחי תבלין וירקות, ו40 ס”מ לגידול עצי פרי קטנים.

מצע שתילה וניקוז. קנו מצע שתילה מוכן ממשתלה ואל תשתמשו באדמה שחפרתם. מצע שתילה אינו יקר ומספיק להרבה עציצים. זהו מצע שיוצר במיוחד לגידול במצב מנותק מהאדמה. ניתן לשפרו ולהוסיף כרבע מהכמות קומפוסט. אחת לשנה מומלץ להחליפו (או לפחות חצי ממנו) מכיווןן שנדחס ומתעייף. לצורך ניקוז טוב, חוררו את תחתית העציץ. אם אין חורים, יש להוסיף 5 ס”מ של טוף או אבנים לשיפור הניקוז – דבר זה מומלץ בעיקר בעציצים גדולים ועמוקים.

פרופיל השקיה. שימוש בטפטפות מייתר את הצורך לזכור להשקות, חוסך הרבה כאבי ראש ומייצב את המערכת. אם מערכת השקיה אינה זמינה, נסו להשקות בצורה סדירה. בקבוק 1.5 ליטר עם חרירים בתחתיתו יכול לשמש כמשפך. לחילופין, תקעו אותו באדמה ותנו למים לחלחל ממנו לאיטם. השקו בכדי שהמצע בסביבת השורש יהיה לח כל הזמן. בקיץ זה יכול להגיע לפעמיים פעמים ביום ובחורף אחת לשבוע.

מרחק שתילה מתאים. התאימו את המרווחים בין הצמחים לגודל אליו יגיעו הצמחים (ניתן כמובן לגזום צמחי תבלין כדי שלא ישתלטו). כלל אצבע: בצליים זקוקים לכ-5 ס”מ מסביבם, חסות – כ20 ס”מ, כרוביים – כ-35 ס”מ וצמחי תבלין – כ40 ס”מ. אפשר לשחק עם מישורי גדילה: קורנית היא נמוכה ומתפשטת ואילו למון גראס הוא צר וגבוה ולכן אפשר לשתול את שניהם בסמיכות. אל תפחדו לצופף, אפילו עדיף. מקסימום תגזמו ותאכלו יותר.

תכנון השתילה ושילוב של מגוון צמחים. מערכת טבעית היא מערכת מגוונת. מגוון = יציבות. ולכן, שיתלו צמחים בצבעים, צורות עלים, וגבהי צימוח שונים. לא בהכרח באותו עציץ. אפשר להניח עציצים אחד ליד השני בכדי ליצור מערכת. הכירו והתנסו עם צמחים ולימדו מה הכי מצליח לכם. שילוב של קטניות (אפונה ושעועית, תלתן, בקיה, תורמוס, אפונה ריחנית) הוא מצוין, מכיוון שצמחים אלה הופכים את החנקן שבאוויר, שאינו זמין לרוב הצמחים, לחנקות הזמינות לכלל הצמחים. שילוב של צמחים ארומטיים (לבנדר, מרווה, בצליים, בזיליקום) יעזור בדחיית המזיקים ואילו צמחים ממשפחת השיפתניים (מרווה, אזוב, קורנית) ימשכו מאביקים. שלבו פרחים, הם מושכים מאביקים ולעיתים מבלבלים מזיקים (כגון פרח הטגטס)

שתילת השתיל. חשוב מאוד קודם כל לשתול שתיל בריא, כזה שלא סבל ושהתייחסו אליו יפה בצעירותו. קל לזהות במשתלה: הם רעננים, לא גדולים מדי לכלי בו הם נמצאים, ולא משדרים מצוקה כלשהי. השלב הבא הוא לחלוץ בעדיינות את הצמח מכלי בו הגיע מבלי שמצע הגידול יתנתק מהשורשים. רצוי בשלב זה לטבול את בית השורש לכמה דקות בכלי מים ובסיום לנסות בזהירות לפתוח מעט מן השורשים שהתכנסו פנימה. אנו רוצים שיגדלו למטה.

את בית הושרש נטמון בגומחה שהכנו ונכסה המצע השתילה. חשוב מאוד שהצע יכסה את כל השורשים ואף 1-2 ס”מ מעליהם. בסיום השתילה יש להשקות את השתל החדש.

ועוד טיפ קטן, בגידול ירקות מומלץ לדרג את השתילות כדי שתהיה לכם אספקת ירקות רצופה כל העונה, ובשפע. אחת לשבועיים-שלושה שיתלו שתיל ירק נוסף (אין צורך שכל החסות יגדלו בקצב אחיד).

בהצלחה

את המדריך המלא לשתילה נכונה בעציצים שכתבתי תוכלו להוריד בקישור זה.