איך להקים גינה בתוך עציץ או אדנית

Facebook
WhatsApp

גינה אפשר להקים גם באדנית ועציצים, הנקראים גם מצעים מנותקים מהאדמה

אז מה אם אין לנו חצר אלא רק גינת מרפסת, גינת גג או רק אדן חלון.

בואו בכל זאת נראה איך אפשר להקים גינה בת קיימא בתוך אדנית, נכניס את שפע הטבע לבית.

באדנית, כמו בגינה, השאיפה היא ליצור מערכת יציבה, שמקיימת את עצמה ככל הניתן. לכן, כשאנו מתחילים לתכנן את הגינה האקולוגית שלנו באדנית, כדאי להבין את העקרונות הבסיסיים שמתקיימים בטבע: רבגוניות, רב-שנתיות, התחדשות, וקיום יחסי גומלין בין רכיבי המערכת. בנוסף לאלו, יש להבין את היתרונות והחסרנות של גידול באדניות ועציצים כמו גם את התכונות הרצויות מבחינת מידות האדנית, סוג המצע, הדישון ועוד. 

אז מה הוא סדר הפעולות והשיקולים בהקמה של גינה אקולוגית באדניות?

תכנון כללי.

 מיקום נכון הוא הבסיס, חשבו אילו צמחים תגדלו? צמחי מאכל, צמחי נוי, צמחי צל, סוקולנטים….

צמחים טרופים אוהבים צל ואילו רוב צמחי המאכל ישמחו לשש שעות שמש ישירה ביום לפחות. יש לכם פחות מכך ואתם רוצים לגדל ירקות ומזון? 

לא נורא, ישנם צמחים שמסתדרים עם פחות: כורכום, ג'ינג'ר, הל, גרגר הנחלים, כרפס ביצות, תרד מלאבר, דובדבן היהודים וגם עצים קטנים: גויאבה תותית, פפאיה, קרמבולה, לימון ננסי, מורינגה, גוג׳י ברי. שרטטו את האדנית, כיוון השמש ומה תשתלו בה.

גודל האדנית

באדנית, בניגוד לערוגה באדמה, אנו מוגבלים מבחינת השטח והעומק. 

נסו להציב אדנית גדולה ככל האפשר ועם לפחות 20 ס"מ עומק אדמה לגידול עלים לסלט, 30 ס"מ לגידול צמחי תבלין וירקות, ו40 ס"מ לגידול עצי פרי קטנים.

אם תרצו לגדל שיח גדול או עץ קטן עדיף אדניות בעומק של 50-60 ס"מ

מצע שתילה. 

רכשו מצע שתילה או תערובת גן מוכן ממשתלה ואל תשתמשו באדמה שאספתם.

 מצע שתילה, למרות שיקר בכמויות גדולות,  יוצר במיוחד לגידול במצע מנותק מהאדמה. 

אדמה (חמרה, לדוגמה) לא מתפקדת טוב בתוך עציץ קטן. היא לא מחזיקה מים וענייה מאוד במינרלים. 

ניתן לשפר את המצע הקנוי  ולהוסיף כרבע מהכמות קומפוסט.

 מכיוון שהמצעים הקנויים, המבוססים על אדמת כבול וסיבי קוקוס, מתעייפים לאחר כשנה, 

מומלץ אחת לשנה להחליפו (לפחות חצי ממנו) במצע חדש. 

ישנם מצעים אקולוגיים ומתקדמים יותר המגיעים לשוק היום. מצעים אלו מבוססים על ביוצ'אר (פחם פעיל) בשילוב עם קומפוסט. מצעים אלו לא מתעייפים ולא נדחסים כמו מצעי הגן מבוססי הכבול. הם מחזיקים טוב את החומר האורגני וביולוגיית הקרקע לאורך זמן.

בנוסף, תהליך הכנתם ממחזר פסולת והופך אותה מבעיה לפתרון

ניקוז. 

כשמגדלים באדניות חובה לתת את הדעת על הניזוק משני אספקטים. האחד, אם מים לא יצאו תהיה הצפה של המצע ושורשי הצמחים ירקבו. 
לצורך ניקוז טוב, חוררו את תחתית האדנית. באדניות עמוקות יש להוסיף 5 ס"מ של טוף או אבנים לשיפור הניקוז – דבר זה מומלץ בכל מקרה.

אספק שני הוא, שגם אם יש טפטוף מהאדנית החוצה, יש לשים לב שלא יוצר בעיה מחוץ לאדנית. לדוגמה, אם אדנית נמצאת על גג של בית או במרפסת. הטפטוף התמידי יכול ליצור רטיבות. ולכן במקרים אלה עושים חור ניקוז עם נקז יעודי המתחבר לצינור שמוליך את עודפי המים לפתח ניקוז בגג או במרפסת. 

השקיה

שימוש בטפטפות מייתר את הצורך לזכור להשקות, חוסך הרבה כאבי ראש ומייצב את המערכת.

יחד עם זאת, שימו לב שפרופיל ההשקיה של העציצים שונה מאוד משאר הגינה אם קיימת כזו. 

עצים לדוגמה משקים בתדירות נמוכה למשך זמן ארוך, ואילו עציצים בדיוק הפוך: בתדירות גבוהה למשך זמן קצר מאוד.

ולכן, אם יש לכם מערכת השקייה אוטומטית, קו העציצים צריך להיות מופרד משאר הגינה.

 אם מערכת השקיה אינה זמינה, נסו להשקות בצורה סדירה. בקבוק 1.5 ליטר עם חרירים בתחתיתו יכול לשמש כמשפך.  כמה להשקות? השקו בכמות ותדירות כזו שהמצע יהיה לח כל הזמן.

בקיץ זה יכול להגיע לשלוש פעמים ביום.

מרחק שתילה מתאים

עציץ יפה זה עציץ מגוון, לפעמים קוראים להם עציצי קוקטיל. בעציץ קוקטיל יש צמחים זקופים, לצד צמחים נשפכים. יש מגוון עלוות, מרקמים וצבעים. ויש חגיגה לעין.

נסו לשלב לפי ראות עיניכם.

שימו לב שצמחים מקבלים מספיק מקום ואל תשתלו צמחים שמתחרים על אותו מרחב. כמו בדוגמה מקודם: שתלו צמחים עם מרחב צימוח שונה (זקופים ומשתפכים) ולא כמה שיחים גדולים שיתחרו יותר מדי אחד בשני. 

שימוש בצמחים רב שנתיים.

צמחים רב-שנתיים דורשים פחות תחזוקה מאשר צמחים שיש לזרוע/להנביט ולשתול כל שנה מחדש. לרב-שנתיים גם יש שורשים חזקים יותר, כך שהם דורשים פחות השקיה. ישנם צמחי נוי רבים רב שנתיים. מבחינת צמחי מאכל, פרט לצמחי התבלין שהם רב שנתיים, יש גם ירקות רב-שנתיים המתאימים לאדנית, כגון תרד ניוזילנדי, תות, שעועית לבלב, קייל, בטטה, עירית ועוד.

חיפוי קרקע.

כדי לשמור מיובש ולתמוך בחיים בתוך האדמה (הן של הצמחים והן של המיקרואורגניזמים, מ"א) רצוי לחפות את מצע הגידול ברסק יער, עלים יבשים, או בצמחים שמתפרשים, כגון קורנית, כובע נזיר, או תלתן. טיפ קטן: שלבו גזעי עצים יבשים – הם ישמשו בית גידול לפטריות ולחרקים מועילים, החשובים למארג החיים שאתם יוצרים באדנית.

 שילוב של מגוון צמחים.

גינה אקולוגית הינה מערכת מגוונת. שיתלו צמחים בצבעים, צורות עלים, וגבהי צימוח שונים. שחקו עם הצמחים ולימדו מה הכי מצליח לכם. הזמינו את שפע הטבע לאדנית. שילוב של קטניות (אפונה ושעועית, תלתן, בקיה, תורמוס, אפונה ריחנית) הוא מצוין, מכיוון שצמחים אלה הופכים את החנקן שבאוויר (ויש המון!), שאינו זמין לרוב הצמחים, לחנקות הזמינות לכלל הצמחים. שילוב של צמחים ארומטיים (לבנדר, מרווה, בצליים, בזיליקום) יעזור בדחיית המזיקים ואילו צמחים ממשפחת השיפתניים (מרווה, אזוב, קורנית) ימשכו מאביקים. שלבו פרחים, הם מושכים מאביקים ולעיתים מבלבלים מזיקים (כגון פרח הטגטס)

 

בהצלחה עם גינת העציצים שלכם, היא יכולה להיות מדהימה, מניבה ואקולוגית